Archief

 
Voor een overzicht van alle optredens vanaf 2017 klik hier.
 


1985 (Jan de Vries)
Het begon bij Gré en Koos Zegers aan de keukentafel, waar de G.O. (Gemeenschap Oudeschild) zat te brainstormen over een Bonte Avond en Emmy de Vries-Duyzer met het idee kwam om een groepje visserlui ouderwetse vissersliedjes te laten zingen op deze avond.
Dezelfde avond werd Alfons Boom nog gebeld en het idee voorgelegd. Alfons was enthousiast en wilde de organisatie hiervan wel op zich nemen. Eerst Peter Kok gevraagd voor muzikale ondersteuning, en toen wat garnalenvissers, want die zongen toch altijd onder het koken. Via de marifoon werden de mannen van de vloot geronseld voor het koor (12 stuks).
In het weekend dus op naar 't Skiltje. Nadat Alfons de mannen op de goeie plek had gezet begonnen we te oefenen en dat ging naar behoren, al moest er hier en daar wat bijgeschaafd worden. De zenuwen gierden door je bast. Maar op het podium voor een Skiltje tot de nok toe gevuld (Dries Roelvink zou er jaloers op wezen, zoveel publiek) begonnen we luidkeels te zingen. Oorverdovend, maar uit het hart: echte tranentrekkers. En toen het lied, "Als de klok van Arnemuiden" werd ingezet, hielden de mensen het niet meer droog en de witte zakdoekjes kwamen te voorschijn, in de voetbalwereld een slecht teken, maar voor ons niet, het was een succes!
We zijn na deze Bonte Avonden ook gestopt, maar er wilden nog meer visserlui zingen en zo nam de druk toe, zodat er in hetzelfde jaar het Visserskoor Oudeschild werd geboren.
Het eerste optreden was 8-9 maart 1985: Alfons Boom dirigent, Peter Kok accordeon en Jan Smit drum. De zangers waren: Piet v/d Slikke, Wim Boom, André Keijzer, Sjef Boom, Hans Visser, Kees Rijk, Anno Cupido, Cor Barends, Klaas de Vries, Jan de Vries, Hans Erne, Dirk Schagen, Erwin Visser, Albert Blom, Jan Bruin en Wim Vlas. De outfit was klompen, spiekerbroek en een dikke jopper.
Na dat optreden kregen we nog een aantal aanmeldingen, maar je moest wel Visserman zijn of iets met water hebben (en dan bedoel ik geen kraanwater), dat was een vereiste, maar die regel werd later ook veranderd.
  
2010  (Noud Ellen)
Dat jaar bestond het Oudeschilder Visserskoor 25 jaar. Ter ere daarvan is de 4de CD en een DVD  uitgebracht en gepresenteerd . Verder was er dat jaar een Wadden Shantykoren Festival 2010 op Texel georganiseerd dat op zaterdag 26 juni 2010 plaats vond. Koren van de waddeneilanden  Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en het "eiland" Wieringen waren uitgenodigd om hier aan mee te doen. Allen waren aanwezig op dit unieke gebeuren en het was een drukke middag in Den Burg.
  
2013 (Noud Ellen)
De nieuwjaarsreceptie was een groot succes. Bij binnenkomst een glaasje rode of witte bubbels. De voorzitter hield zijn openingspraatje en iedereen proostte op een mooi en zangvol nieuwjaar.
Dan was er de huldiging van een paar leden voor hun trouwe lidmaatschap. Trees Boon las  weer de rijmelarij voor en dat was een goede afspiegeling van de gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Bloemen werden gegeven aan onze nieuwe dirigente Karen Keyser en aan Reina, onze gastvrouw in ’t Skiltje. Na dit ,min of meer, officiële gedeelte van de avond was het de beurt aan een paar leden die 3 liederen ten gehore brachten. Liederen die door het koor zelf niet worden gezongen.
Daarna kon de avond vrij ingevuld worden.
Willem Snoek had een prachtige compilatie gemaakt van allerlei filmbeelden en foto’s. En die werden op een groot scherm geprojecteerd. Geweldig om die ,soms ook oudere, beelden weer eens te zien. De drankjes werden goed genuttigd en het bleef nog lang gezellig.

9 Februari
zijn we gaan zingen in de Gollards. Altijd weer een leuke avond. Deze keer voor het eerst optreden met de nieuwe dirigente. Tot slot werden er weer vissies uitgedeeld ,gerookt door Piet Beuving. Wij een biertje en een praatje met z’n allen en daarmee sloten we de avond af.

16 februari
De jaarvergadering in ’t Skiltje. Deze was redelijk bezocht door de leden. Na de nodige formaliteiten was het tijd voor de bestuursverkiezing. Wim Snoek was aftredend en niet herkiesbaar, dus moest er een nieuw bestuurslid gekozen worden. Er hadden zich 2 kandidaten gemeld. Dus stemmen. Noud Ellen werd gekozen met 30 tegen 7 stemmen, zodat hij zich nu voorzitter mag noemen. Wim Snoek werd bedankt voor zijn goede leiding van de afgelopen 13 jaar.

2 Maart
Zingen in het verpleeghuis. Een middag die iets speciaals heeft. Een inleidend praatje van Jacolien, steeds weer leuk en soms is ze ook ad rem. In de pauze een bakkie koffie en daarna weer een paar liedjes zingen. Om 17.00 uur was het afgelopen en kregen we als dank ook  weer wat te drinken.
  
27 april
Op naar de slotavond. Na een jaar overgeslagen te hebben gaan we er nu weer met volle kracht tegen aan. De avond is op 27 april in ’t Skiltje.  Aanvang 20.00 uur . De zaal is open om 19.30 uur. Entreekaartjes kosten € 5 ,00 per stuk.
In Skil te koop bij : Spar supermarkt en bij Voordeelland en ook bij Emmy Zyerveld aan de Heemskerckstraat.
Kaarten in Den Burg te koop bij; Corrie Witte Achterom21 tel 313704 , bij Blokker in de Parkstraat en bij Expert Schoorl in de Waalderstraat.
Ik zou zeggen ; komt allen! Het belooft een gezellige avond te worden met veel muziek en een grote verloting aan het einde. 
Tot ziens op 27 april namens de (nieuwe) Voorzitter van het  Oudeschilder Visserskoor,
Noud Ellen 

Zondag 28 april.
Daags na de slotavond. Gisteren een mooie slotavond gehad met het koor. Veel gezelligheid en een bijna uitverkochte zaal. Lekker gezongen en de zaal deed zo nu en dan ook leuk mee. In de pauze werden er loten verkocht wat ook goed ging (goed voor de kas ook). Na de pauze is het koor vaak wat "losser" en lijkt het alsof het zingen makkelijker gaat. Aan het eind 2 toegiften gezongen en toen was tijd voor de verloting. Veel prijzen gingen met de winnaars mee naar huis. Bij deze ook nog alle sponsors bedankt voor hun gulheid. Het bleef nog vrij lang gezellig met de mannen en vrouwen onder elkaar.
Geen wanklank gehoord. Ook dirigente Karen was heel tevreden. Het was haar eerste optreden met het visserskoor voor zoveel publiek.
Ja, en dan nu...... In september starten we weer met de repetities. Maar eerst hebben we nog een optreden in Castricum op 2 juni en misschien raken we ook nog naar Den Oever op 20 juli.
En we gaan nog een fietstocht organiseren begin september. en , wie weet, komt er nog wel een optreden bij op Texel of in den lande.
In oktober krijgen we hier bij ons de Skulpers uit Castricum te gast voor een optreden in Question Plaza. Maar we zijn nu dus met "zangerschap verlof" tot half september.
Ik wil bij deze alle leden bedanken voor hun inzet. Hou de site in de gaten, want als er iets is wat leuk is om te vermelden op de site dan doe ik dat.
Beste leden, als jullie eens iets willen schrijven of meedelen via de site neem dan contact op. Kijk ook op de fotopagina. Daar staan nu foto's op van de slotavond. En schrijf eens iets in het gastenboek. 
Noud Ellen

Zondag 2 juni
Met de bus naar Castricum. Boot 10.00 uur en om 11.30 uur in Castricum aangekomen. Na aanmelden en ontvangen van de consumptiebonnen eerst meer even koffie drinken en luisteren naar  de Skulpers  die al begonnen waren op het podium op het dorpsplein. Met de bonnen ging het niet helemaal goed. Ik was wat kwistig met uitdelen. Ze waren bestemd voor de koorleden, maar ik gaf ze ook aan de verschillende dames/echtgenotes van koorleden. Dat was dus niet de bedoeling, want nu hebben verschillende leden geen bonnen gehad. Met oprechte excuses, mannen. Mijn fout. De koffie was op en we gingen met de bus naar het eerste podium waar we moesten optreden. Dat was bij een strandopgang in Bakkum.
Eerst was er niet zoveel publiek, maar na verloop van tijd kwamen er steeds meer mensen luisteren. Een klein half uurtje gezongen en toen weer met de bus terug naar Castricum op het plein. Na een poosje wachten konden we daar gaan zingen. Hier was heel veel publiek aanwezig.
Weer ongeveer 20 minuten gezongen. Karen ' bofte' maar, zij stond de hele tijd in de zon ,terwijl wij in de schaduw stonden in een vrachtwagen. (ik weet niet wie nou beter af was, wij of Karen). Toen we klaar waren met zingen hadden we wat tijd over en hebben geluisterd naar diverse koren die na ons hier moesten optreden.
Sommige koren spraken ons meer aan dan anderen. Wij moesten toen nog een keer zingen op weer een andere locatie. Dat was effe lopen, maar was goed te doen. Zingen voor de ramen van een restaurant. Aardig wat publiek. Maar toen wij klaar waren met zingen en weg gingen , ging ook een heel groot deel van het publiek weg.( zegt dat iets?) Het was inmiddels kwart over vijf en met chauffeur Arie was afgesproken dat we om ongeveer 18.00 uur zouden gaan rijden. Iedereen, op een paar na, gingen naar de bus. Die paar anderen moesten door de voorzitter opgehaald worden omdat ze de tijd wel heel precies namen.
Afijn, iedereen weer in de bus en we zwaaiden ten afscheid naar Castricum. Er zou nog een samenzang gehouden worden om 18.15 uur, maar dat hebben wij dus niet afgewacht, anders werd het pas met de boot van half 9 terug en dat vonden we wat laat. Dus waren we weer om 20.00 uur op Texel. Volgens mij was het een geslaagde dag in Castricum met prachtig weer. Voor herhaling vatbaar.
 
Zaterdag 8 juni
waren we te gast op camping " 't Woutershok".Daar hadden ze iets te vieren. nl Het 50 jarig bestaan van de camping. Dat werd gevierd met een speciale dag genaamd: Gluren bij de buren". Gasten van de camping showden hun hobby's en iedereen kon daar dus kennis van nemen. Om half 8 konden wij onze liederen door het bos laten galmen. Er was toch wel een heleboel publiek aanwezig en ons gezang was een streling voor de oren van de aanwezigen. Na een uur gezongen te hebben moesten we de boel , podium en het geluid allemaal weer opruimen. Daarna nog even een biertje van Ger de Graaf. En dan op huis aan. Een leuk optreden gehad op 't Woutershok. 
 
Woensdag 10 juli
hadden we een optreden op de Groene Plaats in Den Burg tijdens de Folklore. Mooi weer, lekker zonnetje en een behoorlijk goede opkomst van het publiek. Karen stond er fanatiek te dirigeren. En ook wij hadden er echt zin in.  Na afloop nog even wat drinken (uiteraard) en dan op huis aan. Voor herhaling vatbaar.

10 augustus
Het havenvistijn op de haven van Skil. Beetje 'kiekerig' weer, dus veel publiek wat niet naar strand was gegaan.  En daar kregen ze geen spijt van. Op de haven was van alles te zien en proeven. De jongens van de vloot hadden goed hun best gedaan. De gerookte en gebakken vissies gingen als zoete broodjes "over de toonbank'. En ook andere stands hadden over interesse niets te klagen. Wij overigens ook niet. We begonnen om 13.30 uur en het plein op de haven stond vol met publiek. We stonden in een vrachtwagenbak en door het deinen van het het koor 'deinde' de vrachtwagen ook gezellig mee.  Na een uur gezongen te hebben, gingen we de boel weer afbreken en opruimen in onze brandweerauto. Van de organisatie hadden we wat muntjes gekregen, dus hoefden we de eerst paar drankjes niet zelf te betalen.
Met dank aan Ingrid van café het Kombuis.

9 September 
Om 09.30 uur stapten 38 mensen op de fiets om de jaarlijkse fietstocht van het Visserskoor te gaan rijden. Vol goede moed en droog weer ging het kalmpjes aan richting Paal 15 waar we de koffiepauze gingen houden. Om effe 11 uur waren we daar aangekomen. De koffie werd geserveerd en een appelpunt met slagroom er bij. Er werd wat afgepraat op het terras. Maar wel gezellig. Na het 2de bakkie gingen we weer op de fiets. Fietsend door de dennen ging het richting Jan Ayeweg.
Dan het bos weer uit richting Westerweg. Iedereen in een goeie bui. Een minder goeie bui kwam ons een beetje plagen met wat regen. 
Sommige van ons besloten om toch maar een regenpak aan te trekken, anderen fietsten stevig door richting Torenhuus. Niet ver daar voorbij is Hoeve Vrij en Blij van Piet Blom.
En daar gingen we schuilen en ons stikkezakkie leeg maken. Met het geblaat van de schapen om ons heen was het er gezillig vertoeven. Op een paar vervelende vliegen na..
Er was afgesproken met Cor van Heerwaarden van Klif 12 dat ik hem zou bellen als we bij Vrij en Blij waren. Cor kwam 10 minuten later en legde ons uit wat de bedoeling was. We gaan boerengolfen bij Klif 12. De spelregels uitgelegd en iedereen kreeg een nummer dat ze moesten onthouden.
 Maar dan is het stukje naar Den Hoorn toch wel weer "erg" lang. 
Want verschillende van ons wisten niet meer welk nummer ze hadden . Dus Cor ging weer opnieuw aan het tellen. De regels van het spel nog eens kort uitgelegd
en toen kon het spel beginnen. De eerste afslag van onze groep was voor Piet Harman.
Nou, dan kon je toch wel zien dat Piet een echte golfer is: hij mepte de bal met een noodgang over het Lage Wegje ergens bij mensen in de tuin. In het begin ging het niet zo goed met de puntentelling, maar dat ging later beter. De ballen vlogen alle kanten op en we hadden de grootste lol. Al met al zijn we zo'n anderhalf uur bezig geweest.
Toen was iedereen klaar en gingen we naar het terras van Klif 12. Daar kregen we koffie of thee met een stuk hoornder ring. Even later kwam Cor met de uitslag. Cor had besloten dat er geen winnaar was.
Onze groep zou winnaar zijn geweest, maar vanwege die eerste slag van Piet werden we gediskwalificeerd.
Hilariteit alom, natuurlijk. Want zo heel serieus was het hele gebeuren niet. Na nog een bakkie ging het weer op de fiets.
Via camping Loosterduun gingen over het fietspad richting Alexanderhoeve. Onderweg keken we nog even bij het gerestaureerde haventje van Den Hoorn.
Verschillende van ons wisten van het bestaan niet af. (ik ook niet). Was leuk om dat te zien.
Toen via de Grie en de Hoornderweg en de Amaliaweg naar de dijk en achter de dijk langs naar Skil.
Altijd weer leuk om daar te fietsen. Om even na 4 uur waren we aan het eindpunt. Dat hadden de organisatoren geheim gehouden, maar niemand keek eigenlijk vreemd op toen we stopten bij de  Kombuis.
Ingrid had de zaal voor ons gereserveerd dus kon iedereen een plaatsje vinden. Na een poosje was de vispan  heet genoeg om te gaan visbakken. Willem Bakker is dan onze visbakker , en dat gaat hem goed af. Na verloop van tijd was de gang van het vis eten door het koor  er wel wat af, maar er was nog zoveel vis zodat Willem het meer begon weg te geven aan passerende toeristen. Nou, die vonden dat niet verkeerd. Ze smulden er lustig op los. Maar evengoed hielden we nog wat vissies over en die hebben we teruggegeven aan de zee. Het was erg gezellig nog op het terras van de Kombuis.
Maar aan alles komt een einde, zo ook aan de fietstocht van het Oudeschilder Visserskoor.
Inmiddels ( wel een beetje laat) staan er foto's van de fietstocht en de boerengolf in het fotoalbum. Veel fietsen staat er niet bij. Maar was toch 36 kilometer op de pedalen.  Ook nog meer van het optreden op de Folklore 2013.

==================================================================
Waarschuwing in verband met het plaatsten van muziek op uw site.
Even een korte waarschuwing voor koren die hun site opsieren met muziek. Er zijn een aantal koren die over 2012 en 2013 bedragen moesten betalen over meegeleverde muziek op de site. Dit klopt, in de oude regeling wordt er inderdaad geheven. Gesprekken over 2014 zijn in volle gang. Uitsluitsel hierover is nog niet te geven. Wij waarschuwen onze leden hierbij om uit te gaan van de huidige ( oude ) regeling en daardoor belast zullen of kunnen gaan worden. Dus, geen muziek aan de site. Wij informeren U op onze ShantyNederland site over de voortgang van de besprekingen aangaande het jaar 2014. Alleen muziek die niet afdracht plichtig is, bv eigen geschreven werk van het koor, is vrij. Maar ook hier geldt, dat zelfs vertaald werk afdracht plichtig is. Wij adviseren u dan ook geen risico te lopen, men vindt bijna altijd een kapstokartikel. Het wachten is op de nieuwe regeling.  

Dit bovenstaand bericht komt van " Shanty Nederland".
Dus denk ik dat ik alle muziek van de website verwijderen ga om eventuele problemen te voorkomen. 
de webmaster.
==================================================================
 
19 oktober
Zaterdag aanstaande ,19 oktober, gaat het koor optreden in Question Plaza in Den Burg. Maar dat doen ze niet alleen. Het koor " de Skulpers" uit Castricum is daar ook bij. Dit koor verblijft een weekend op Texel en gaf aan dat ze wel een optreden wilden doen samen met ons. Dat was niet tegen dovemans oren gezegd en het bestuur ging er mee aan de slag. Er werden afspraken gemaakt met de heer Schipper van hotel de Lindeboom waar Question Plaza een onderdeel van is.
Muziek werd onderling afgesproken tussen de beide dirigenten, zodat we niet allebei dezelfde liedjes zouden zingen. Kranten werden ingelicht om een stukje te plaatsen. Zaterdagmiddag om 14.00 uur komt Willem met de brandweerauto bij Question Plaza en gaan we de spullen opstellen. Zoals de kisten, de audio, en meters snoer, de standaards voor de boeken e.d. En als dat allemaal staat dan gaan we het geluid nog even testen, zodat 's avonds alles goed werkt. We hopen op een heleboel publiek en veel gezelligheid. De toegang is gratis. O ja ,en zondagochtend moet alles weer opgeruimd worden.

En toen was het zover, 19 oktober. Question Plaza.Om half 8 ging de deur open en alle leden met aanhang stroomden binnen. Ook nog aardig wat publiek wat benieuwd was geworden naar wat er te gebeuren stond. Na een kort welkomstwoordje van de voorzitter van het OVK konden de Skulpers beginnen. Het klonk ons "als muziek in de oren". Het enthousiasme straalde eraf. Ze hadden er echt zin in.
Na een liedje of 8 was het de beurt aan het Oudeschilder Visserskoor. Ook zij lieten zich van hun beste muzikale kant zien. Het liep gesmeerd. Het publiek deed ook leuk mee met de diverse liedjes.
En dan werd het tijd voor de pauze. De kelen werden iets gesmeerd en er werd wat afgepraat tussen de leden van de beide koren. En daarna was het weer tijd voor de Skulpers om weer te gaan zingen.
Schrijver dezes kreeg kippenvel toen de dirigent van de Skulpers het lied "de Noordzee" vertolkte. Hij bracht het met verve. Heel mooi lied. (Ooit bekend geworden door Boudewijn de Groot).
Na weer een half uurtje gezongen te hebben mochten wij weer opdraven. Na een pauze lijkt het wel of het allemaal wat 'losser' gaat. Toen aan het einde van onze voorstelling was het tijd voor de 'samenzang'. Er was gekozen voor 'Het kleine cafe aan de haven' . De solo werd gedaan door onze Martin de Vries en de beide koren zongen de refreinen mee. De zaal genoot en wilden nog een toegift.
Het lied "All for me grog' werd voluit gezongen en de zaal klapte geweldig mee.
En dan ,ja, aan alles komt een einde en zo ook aan dit optreden. Er werd nog wat nagezeten en de nodige drankjes gedronken. We kijken terug op  een mooie avond met de Skulpers uit Castricum.
Zulke optredens zouden wat vaker mogen gebeuren. Nou, wie weet? Kijk ook nog even op de fotopagina, daar staan wat foto's van deze avond.
 
donderdag 24 oktober
We hebben het maar druk deze week. Eerst Question Plaza met de Skulpers en dan donderdag een optreden bij Kaap Skil.Het schip de "Prins Willem Alexander" was afgemeerd in de haven van Skil. Met aan boord ongeveer 50 gehandicapten personen en hun begeleiders van zorginstellingen uit Krimpen aan de IJssel. Zij brachten een bezoek aan Kaap Skil en hadden gevraagd of wij daar iets wilden komen zingen.
Om half 4 begonnen we en na ongeveer een kwartier was een pauze. De mensen werden rondgeleid door het museum en waren na een klein half uurtje weer terug. Nog een paar liedjes gezongen te hebben stopten we er mee. Het werd zeer gewaardeerd door de aanwezigen. De spullen weer in de auto en even wat drinken en dan ging Willem B de auto wegbrengen, dachten we. Nou, de auto dacht daar anders over, want hij startte niet; accu leeg. Dan nog maar even wat drinken en om 17.00 uur gingen we huiswaarts.
Met Karen werd afgesproken dat we zaterdag niet gingen oefenen. Nemen jullie maar een weekie vrij, na die drukte. Karen kon er ook niet zijn , dat was de eigenlijke  reden. Volgende week weer gewoon oefenen en daarna op 9 november gaan we zingen in het verpleeghuis.
ps; de auto heeft een nieuwe accu gekregen.

Zaterdag 9 november.
Het optreden in het verpleeghuis was weer leuk om te doen. Het wordt ook echt gewaardeerd door de aanwezigen. Twee keer een half uurtje gezongen met een  bakkie koffie in de pauze.
Na afloop werden door de leden de spullen weer in de auto geladen.
En dan nog even wat na kletsen met elkaar, en wat te drinken en te snacken.
Om vijf uur ging iedereen weer huiswaarts.
Zaterdag 16 november nog effe een keer goed oefenen voor
het optreden tijdens Struun Texel. Dat belooft een groots spektakel te worden.
Wij doen er aan mee en treden 2 keer op. De eerste keer om 12.00 uur op een podium aan het eind van de Waalderstraat bij de supermarkt. Dat duurt tot 12.30 uur. Daarna gaan we om 14.00 uur in de N H Kerk in de Binnenburg nog een half uurtje zingen. 

25 november 
Struun Texel is achter de rug. Ik denk dat de organisatie terug kan kijken op een zeer geslaagd evenement. Wij hebben er ook ons steentje aan mogen bijdragen, en volgens mij is dat prima verlopen. De eerste keer zingen in de tent op het plein bij de grootgrutter. Best wel veel publiek aanwezig. Er werd door verschillende mensen in het publiek ook lekker meegezongen en bij het lied " West Zuidwest van Ameland' ook aardig meegedaan met Hoog is de zolder en laag is de vloer.
Na een half uurtje gingen we 'verhuizen' naar de NH kerk. De meeste en zwaarste spullen laden we op de kar en de rest werd gesjouwd door een paar vrijwilligers van Struun en door een paar leden van het koor. We hadden nog even tijd over voor we moesten gaan zingen, dus konden we rustig even rondkijken bij de diverse voorstellingen en kraampjes die her en der door Den Burg te zien en te horen waren.
Dan ,om 14.00 uur, aanvang optreden in de kerk. Klink altijd geweldig daar.  Het lied; "Now is the hour" klinkt daar heel mooi, vooral het stukje wat  a capella gezongen wordt. Heb ik ook van diverse mensen gehoord. " 't Leek wel of jullie met tachtig man daar stonden, zo klonk het", was één opmerking die die ik hoorde. Ik heb niet kunnen tellen hoeveel mensen erin de kerk waren (ik hoorde zeggen van ongeveer 300 ). Dat lijkt mij wat aan de hoge kant, maar er waren er genoeg.
Menig dominee zou er jaloers op zijn om zoveel mensen in de kerk te hebben.
Na een half uur zingen , de boel weer opruimen en op de kar naar de Groeneplaats.
Daar de goederen overgeladen in onze auto's en bij Wim Bakker geparkeerd.
Nog even wat rondkijken en daarna even een biertje halen in de Slock. Daar waren nog een paar visserskoormannen. Samen hebben we daar gezellig nog even nagezeten.
Ook wij kijken terug op een mooi Struun Texel en ik denk dat ik uit naam van iedereen wel kan zeggen dat we er een volgende keer zeker weer bij willen zijn.
Op de fotopagina staan wat fotoos van dit weekend. Ga effe kijken.
Een klein minpuntje: De brandweerauto kon de schuur niet uit omdat de roldeur niet open wilde. En.. achteraf bleek ook dat hij (weer) niet starten wilde ook.
Dus hebben Wim B en ik (Noud) de spullen die nodig waren met  de eigen auto 
opgehaald en zondag weer terug gebracht.
Wim B zal maandag naar Rikkenberg om te zien wat de oorzaak was waarom hij niet wilde starten. 
  
2014 (Noud Ellen)

4 januari 
Nieuwjaarsreceptie in 't Skiltje. 
Om half 8 had Reina de deuren geopend. En iedereen was om 8 uur binnen.
Gelijk bij aankomst werd iedereen verwelkomd met een glaasje rode of witte  bubbels. Daarna gingen we aan de koffie met gebak. De gesprekken kwamen al  aardig op gang. Iedereen had wel iets te zeggen over het nieuwe jaar.
 Na de koffie hield de voorzitter een welkomstpraatje. (Niet te lang)
 Hij had nog al wat moeite om de microfoon goed op de standaard te krijgen.
 En dat lukte ook maar ten dele. Alle keren wanneer de microfoon gebruikt  moest worden was het maar afwachten of hij wel bleef staan. (volgend jaar maar  een andere regelen). Na het praatje werden 2 leden gehuldigd: Corrie Stoepker  voor haar 10 jarig lidmaatschap en Jaap van Rijn voor zijn 5 jarig lidmaatschap.  Voor Corrie een speld voor 10 jaar en voor Jaap een plankje voor 5 jaar lid.
 Onze dirigente, de drummer en Reina werden ook in de bloemetjes gezet.
 Daarna even tijd om wat te drinken. En even later heeft het koor een paar liedjes  gezongen. Even een korte pauze en toen was het tijd voor de gast van de avond.
 Er was in eerste instantie gekozen voor Piet van Leersum met een praatje over het  'juttersvak'. Bij nader inzien kon Piet niet en dus gingen we opzoek naar een  ander. Dat werd Harry de Graaf. Harry praatte een goed een half uur vol met  allerlei verhalen. Iedereen genoot van zijn vertelsels. Na afloop kreeg Harry een  gift voor zijn Papoea's en een fles Jutter voor hemzelf. Daarna was het tijd voor  algehele ontspanning voor iedereen. Iedereen was gezellig in gesprek met  iedereen. Al met al kijken we terug op een geslaagde avond. En 11 januari gaan  we weer gewoon oefenen.
 
Zaterdag 1 maart
een optreden gedaan in de Gollards. Een jaarlijks terugkerend gebeuren.
Altijd leuk om te doen. Om 19.00 uur beginnen en de stemming zat er gelijk aardig in. Groot deel van de toehoorders zongen de , meestal bekende, liedjes mee.
Na ongeveer 8 liedjes gezongen te hebben, was het tijd voor de pauze.
Het koor verdween naar de lobby en werd voorzien van koffie of thee.
En dan wordt er wat afgekletst hoor, daar onder elkaar. 
Maar na een klein half uurtje gaan we weer zingen. In dit tweede gedeelte van het 
'concert' wordt het lied " de Zuiderzee ballade" gezongen door opa Joop en kleinzoon Colin Schouwstra. De leeftijd van Colin is mij niet bekend, maar ik denk dat hij 10 of 11 jaar zou kunnen zijn. (ik hoor het wel als ik het mis heb). De mensen in de zaal luisteren ademloos naar dit tweetal. Colin's moeder heeft met haar mobiel er een filmpje van gemaakt welke ik zal proberen om het hier op de site te plaatsen. Een denderend applaus klinkt aan het einde van het lied. Aan het einde van het optreden wordt Colin nog even apart bedankt voor zijn bijdrage. Wij gaan na afloop nog even in een andere zaal wat drinken en napraten. Na verloop van tijd vertrekt iedereen huiswaarts.
En kijken we weer terug op een mooi en goed optreden in de Gollards.

================================================================== 
Podium presentatie:….Je hebt als koor of groep 20 liedjes ingestudeerd, (sommige zijn nieuw, andere zing je al jaren) Solisten kennen hun liedjes, er is een spreekstalmeester aangewezen, iedereen staat op z’n plek, alles lijkt geregeld, laat het concert maar beginnen! Hoe maak je van deze ingrediënten een goed lopende voorstelling waar het publiek van begin tot eind door geboeid is? Waar let je op als je een lied aankondigt? Wat vertel je over een lied, en hoe vertel je dat? Wat zijn de geheimen van een goed verhaal? Waarom moet men bij de een wel lachen en bij de ander niet? Hoe is het om jezelf terug te zien tijdens een presentatie? In korte tijd leert u alles wat u nodigt heeft om van het volgende concert van uw koor een nog groter succes te maken!!! *repertoire…..waar treed je op? stem programma daarop aan: Repertoire samenstelling: up-tempo, meezinger, ballade, solist/koor zang, traditionele shanty, toneelspel, verhaal *wat moet je weten van een lied? Tempo, toonsoort, thema, taal afwisseling, interactie met publiek *wat zijn de verwachtingen van de ontvangers… heb daarover op tijd contact (min. een week van tevoren) *contact met de zaal/publiek: (oog)contact, dichter op, solo’s (koor doet stapje terug), solist in publiek, aankondiging lied, interactie: meezingen, meeklappen *een goede aankondiging is de smering van een optreden *bewegingen van zangers: pas op dat het geen dansje wordt *Stel regels: -presentator heeft altijd gelijk en ga niet tijdens een optreden dat aan de kaak stellen -publiek aankijken -vaart in je programma, afwisseling, zorg voor balans tussen ‘druk’ en ‘rust’
*interactie met publiek: -kies voor een lied, waarvan de laatste regel van een refrein meegezongen kan worden -2 woorden roepen, die het publiek mee kan zingen -lalalalalala…… *is de sfeer stroef, zorg dat je een aantal verhalen achter de hand heb * en een optreden ook duidelijk afsluiten.
bron: Shanty Nederland
================================================================== 
 

GROOT NIEUWS!
Er is (groot) nieuws te melden! Je hebt het al op de homepage kunnen zien.
Daar prijkt het logo van de Texelse Bierbrouwerij. 
Deze heeft zich bereid verklaard om het Oudeschilder Visserskoor jaarlijks met een bedrag te sponsoren. Dat is best wel uniek te noemen, want normaal sponsort deze bierbrouwerij alleen (grote)evenementen. Denk hierbij aan "Struun Tessel" van afgelopen jaar. Wat overigens ook dit jaar weer wordt georganiseerd.
We bedanken bij deze Maurice Diks van de bierbrouwerij Texel voor zijn sponsoring.

 
Maandag 7 april 
'Normaal' stoppen we met oefenen in de laatste week van april, maar omdat Karen niet kan op 19 april en er in 't Skiltje op 26 april i.v.m. koningsdag andere dingen staan te gebeuren. kunnen wij daar even niet zijn om te oefenen. Niet zo heel verschrikkelijk. Maar omdat we volgende week ,12 april, optreden gaan in het Verpleegtehuis, was dus afgelopen zaterdag , 5 april, de laatste keer dat we geoefend hebben voor dit seizoen.
Kun je het nog volgen, of ben je helemaal verward nu door alle data die ik noem?
Hier alles nog even op een rijtje:
  5 april ; laatste keer oefenen
12 april ; Verpleeghuis
19 april ; Vrije dag
26 april ; Koningsdag (Skiltje bezet) Vrije dag
Het eerstvolgende optreden na dit alles is op 10 mei bij Bierbrouwerij.

Zaterdag 10 mei 
Opgetreden bij de Texelse bierbrouwerij omdat deze 15 jaar bestaat.
En, zoals inmiddels wel bekend, is de brouwerij onze sponsor geworden en ondersteund het koor jaarlijks met een bedrag. Het was dus eigenlijk niet meer dan logisch dat we daar naar toe gingen. De heer Diks had gezorgd voor een joekel van een tent en dat was niet overbodig want het regende af en toe pittig.
Bijna het hele koor was aanwezig, waarvoor hulde. Het was een drukke boel daar.
Veel publiek. Nadat we het podium en het geluid hadden opgebouwd, konden we aan de gang. Deze keer werden op drum ondersteund door ouwe getrouwe Sjors Maas, hij viel in voor Piet Kingma. Daarnaast hadden we ook voor het eerst bij een optreden een nieuwe accordeonniste: Maartje Visser is de muzikale afdeling komen versterken.
Het zingen ging allemaal heel goed. Na een half uurtje te hebben gezongen hadden we even pauze. Maurice had (weer) een nieuw bier ontwikkeld wat daags te voren door Guus Meeuwis werd bekend gemaakt als "Vuurbaack" . Iedereen kon er van proeven en kreeg een glaasje aangeboden.
Na de pauze nog een half uurtje zingen. Maar de zaal werd steeds rumoeriger en onze technicus Mat had de grootste moeite om ons gezang boven het lawaai uit te krijgen. Na afloop weer de boel opruimen en weer in de auto zetten.
Een biertje toe en toen was het tegen 17.00 uur de bar ging dicht.
De dirigente Karen was heel tevreden over ons optreden.
Kwam ook nog bij dat we deze dag voor het eerst in het nieuwe tenue hebben opgetreden. Het nieuwe tenue bestaat uit een Bretonse visserskiel, een spijkerbroek en dan nog een t-shirt in de kleur rood, wit of blauw voor onder de Bretonse kiel. Er stond, zo vond ik, een heel ander koor.(qua kleding dan)
Er staan inmiddels foto's op de site.  Ons eerstvolgende optreden staat gepland op 31 mei en dan in Den Helder tijdens de dag van de muziek aldaar.

 
28 juni 
Dan gaan we ons nu opmaken voor, je kunt wel zeggen, een uniek optreden.
Het is , voor zover ik weet, nog nooit vertoond. Een vissers of shantykoor
dat een gezamenlijk optreden gaat doen met een fanfareorkest.
Het Oudeschilder Visserskoor gaat samen met Excelsior optreden in de NH kerk in Den Burg. Dat gaat gebeuren op 28 juni 2014. Aanvang 20.30 uur.
Als het achter de rug is komen er foto's op deze site.
Het plan is ook om het via Radio Texel nog eens uit te zenden. datum daarvan is nog niet bekend, maar tegen die tijd wordt het wel gemeld.
Of hier op de site en anders ook via e-mail en Radio Texel.
Klik hier voor een filmpje van het optreden.
 
 

9 augustus
Havenvistijn Oudeschild.
Een prachtige dag voor dit festijn. Niet echt strandweer, dus een heleboel Tessellaars en toeristen op de haven. De visrokers en bakkers hadden het druk. 
Om half twee begon het optreden van het Oudeschilder Visserskoor. Het plein op de haven stroomde vol met mensen die niets wilde missen van het optreden.
We hadden deze keer een ander voor het geluid, omdat de vaste man op vakantie was. Ook de drummer was een ander, een vrouw deze keer: Nisha Barnhard.
Zij neemt waar voor zolang de vaste drummer er niet is. Na een half uurtje zingen eerst maar eens de kelen smeren. Dan nog een half uurtje zingen. Ging allemaal goed. " Goed gezongen, mannen", klonk het uit de mond van Karen, onze dirigente. We kijken terug op geslaagd evenement.
Een paar foto's van het optreden staan in de fotomap.
 
 
30 augustus
Fietstocht.
Zo'n 20 leden melden zich , al dan niet met partner, om half 10 op de haven.
In totaal starten we met 35 personen onze jaarlijks fietstocht.
Van Skil naar Dijkmanshuizen en dan achter de dijk naar Oost. 
ivm De tijd gaan we via de Zwinweg richting de Schorrenweg.
Bij de afslag naar de Zwinweg ging één van de dames onderuit met de fiets.
Niet zo mooi, dus. Ze wilde eigenlijk wel weer doorfietsen maar we vertelden haar dat ze nog wel tot een uur of 4 moest fietsen. Dat werd begrepen en omdat de fiets beschadigd was kon ze daar niet mee verder. Hulp kwam van een bereidwillige buurman die daar woont. Hij heeft de dame in kwestie naar huis gebracht. De fiets zou later opgehaald worden.
Met een kleine vertraging kwamen we bij onze eerste halte; Vogeltuin Eureka.
Even zitten en dan snel naar de demo met (roof)vogels. Heel mooi om te zien wat die beesten doen voor een kuikenpootje. Bijna iedereen kreeg een vogel op de hand en werd door Wim Moor op de foto gezet. (foto's volgen).
Een enkeling durfde het niet aan om zo'n vogel op de hand te hebben.
Na een half uur was de show voorbij en gingen we weer naar binnen en om de koffie. Dat smaakte best en na een half uur of zo gingen weer op de fiets.
Nu via de Zaandammerdijk het fietspad op richting de Koog. vanaf de Ruigedijk linksaf het fietspad op (Waal en Burgerdijk) . Over een bruggetje en daarna links en gelijk weer rechts de Pelikaanweg in. Via de Randweg naar de BBQ plaats.
Eerst maar eens de inwendige mens versterken. Dus streken we neer op de bankjes en werd het lunchpakketje aangesproken. Dan via de Westerslagweg naar de Bakkenweg/Kooiweg/Driehuizen naar Zuidhaffel.
Bij de afslag rechts de Hoornderweg op. En toen kwam er een bui regen.
De voorste fietsers reden zo hard ze konden naar de kaasboerderij Wezenspijk.
Anderen gingen even schuilen bij een boer op het erf onder een afdak.
Het plensde aardig op een gegeven moment. Maar na een minuut of 10 was het weer droog en kwamen de rest van de leden ook aan bij Wezenspijk.
Daar kregen we een rondleiding en werd er verteld wat ze allemaal doen op Wezenspijk. Ja, kaas maken. Maar het werd ons tot in de puntjes verteld hoe dat in z'n werk gaat. Zeer de moeite waard om dat eens te horen en zien.
De gids, Ruud, wist een heleboel te vertellen. Maar hij wist niet wat een "sketter" was. Op Texel, dachten wij een algemeen begrip. Maar Ruud wist het niet. In zijn beleving noemen een jonge koe een Vaars of Pink. Wel wist hij het woord "Keu", wat een Texelse benaming is voor een kalf van het vrouwelijk geslacht, een mannelijk kalf heet een Bul.
Toen de rondleiding af was kon iedereen nog wat kaas proeven.
Om kwart voor 4 stapten weer op de fiets richting Oudeschild.
Na ongeveer een klein half uurtje waren we op de haven. Daar hadden we een afspraak met Lil van Liere van 'Veronica' om daar iets te eten.
Dat was prima voor elkaar daar. Kibbeling met frites, lekker hoor.
Een uurtje later was toch iedereen er wel toe aan om naar huis te gaan.
Al met al weer (wat ik begreep van iedereen) een geslaagde tocht.

 
8 november
Een geslaagd optreden in verpleeghuis "Hollewal".
Tijdens dit optreden heeft Colin Schouwstra een kiel gekregen.
Wat voor hem een verassing was. Collin zingt samen met opa Joop de Zuiderzee ballade. En om dus ook echt bij het koor te horen;  een kiel van het koor.
Het is altijd weer afwachten met wat voor een verhaal Jacolien ons verwelkomt.
Het wordt in ieder geval altijd iets om te lachen. Zo ook deze keer.
Na afloop was er een biertje en bitterballen, zoals gewoonlijk.

Hier het bericht wat Jacolien bij de foto's plaatste:

Dag heren.

Hier een paar foto’s van jullie optreden gisteren. Bewoners en familie hebben genoten van jullie optreden (las al een aantal  berichten op familienet).

 Groeten Jacolien

Een paar foto's van het optreden op de fotopagina.
 
22 november
STRUUN TEXEL.
Net als vorig jaar ook nu weer konden we gaan Struunen. Dit keer in Den Burg en in Oosterend. Wij moesten om 13.00 uur beginnen in de RK kerk in Den Burg. Toen we begonnen was de kerk maar net halfvol, maar van lieverlee kwamen er steeds meer mensen de kerk binnen en na een half uurtje zat de kerk vol. Het zingen gaat daar altijd lekker. Het klinkt heel goed in deze kerk. We hadden een enthousiast publiek wat luidt klapte nadat weer een lied gezongen hadden. En toen Gerrit zijn Wild Rover voordroeg was een overweldigend applaus voor Gerrit. Ook Karen had er goed zin in want ze liep al zwaaiend voor het koor en na afloop gingen haar beide duimen omhoog: goed gedaan mannen. Oké Karen, jij ook. Na afloop een bijna volledige staande ovatie van het publiek. Geweldig! Na een uur gezongen te hebben gingen we even in Den Burg wat rondkijken naar andere artisten. Om 16.00 uur moesten we weer optreden in Oosterend. Dus met de pendelbus, geregeld door de organisatie, togen we naar Oosterend. De auto met de spullen werd door Willem Kuijper naar Strend gereden en geparkeerd op het pad van de schoonzoon van Fup. Zo stond hij mooi dichtbij de kerk. De kleinkinderen van Fup hadden bedacht dat ze wel CD’s en DVD’s wilden verkopen vanuit de auto. Leuk bedacht door die jeugd. We hadden een Struun aanbieding gemaakt: € 5.00 voor de DVD en dan er een CD gratis bij uitzoeken. Een deel van de opbrengst was voor de jeugd, zo hadden zij nog een extra zakcentje en waren wij weer wat CD’s en DVD’s kwijt. Om 16.00 uur zingen en dat verliep allemaal goed. Er was niet zoveel publiek als in Den Burg, maar mocht de pret niet drukken. Tegen 17.00 uur waren we klaar en konden we de boel in auto laden. Nog effe om een biertje in het Cafeetje en dan weer naar huis. Ik wil toch nog even vermelden dat Piet Kingma de drumstokken hanteerde in Den Burg. Maar omdat Piet geen oppas had voor zijn vrouw hadden we Nisha Barnhard bereid gevonden om te drummen in Oosterend. Zij had al eens een paar keer waargenomen en dat gaat heel goed. Heeft ook al een beetje aangegeven dat ze, wanneer Piet stopt, zij wel voor vast wil komen drummen. Dat houden we goed in gedachten. Ze had voor het eerst nu ook de visserskoor kiel aan en hoort er dan ook echt bij. Speciaal voor Nish: chapeau. 
Een paar foto's op de fotopagina.
 

Vrijdag 19 december 
Zingen op de kerstmarkt in Oudeschild. De markt zou gehouden worden bij de molen, maar i.v.m de weersomstandigheden werd het verplaatst naar de grote zaal in 't Skiltje. Daar stonden alle kramen opgesteld en konden de bezoekers van alles  bekijken en proeven en luisteren naar ons gezang. Zingen deden we vanaf het podium in de kleine zaal. Want in de grote was geen plaats meer.
Een heleboel mensen kwamen kijken en luisteren naar het koor.
Er werden wat bekende liedjes gezongen maar ook, uiteraard, kerstliedjes.
Leuk om te doen was de algemene hoorde je van verschillende mensen.
Een paar foto's van dit evenement staan op de fotopagina.
Nu gaan we ons richten op de nieuwjaarsreceptie. Die wordt gehouden op 10 januari 2015 in 't Skiltje. Aanvang 20.00 uur.
  
2015 (Noud Ellen)

Januari
We hebben de jaarswisselling alweer een paar dagen achter ons. En we maken ons op voor de nieuwjaarsreceptie  op 10 januari 2015.
Begint om 20.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur.
Het wordt een avond vol met van alles. En hopen dan ook op een grote opkomst.
Een avond met een verrassing  vooral voor de dirigente. Maar ook wel voor de mannen zelf hebben we als bestuur iets bedacht wat nog nooit gedaan is de afgelopen 30 jaar. Laat je verrassen. En dan nog even dit: kijk eens in het gastenboek.
Daar heeft een Engelsman in geschreven. Ik had die man een cd van ons toegestuurd. Contact kwam via een Nederlandse dame die daar woont en contact heeft met deze mensen. Zij hebben een shantygroep opgericht en vroegen om muziek van een Nederlands koor. Mooi hé, onze muziek in Engeland.
 

10 januari
De nieuwjaarsreceptie in 't Skiltje.
Om half 8 gingen de deuren open en al gauw kwamen de eerste leden binnen.
Handen gevend en consumptiebonnen aanpakkend liepen ze de zaal in en zochten een plek aan één van de tafels. Reina had, zoals vanouds, weer gezorgd voor koffie en thee met daarbij een heerlijk stuk Hoornder ring van het koor.
Toen iedereen binnen was hield de voorzitter zijn " nieuwjaarsrede".
Daarna werden de leden gehuldigd die in aanmerking kwamen voor een aardigheidje voor hun trouwe lidmaatschap:
Wim Boom / Anno Cupido / Aad Kuip / Hans Visser / Jan de Vries kregen een standaard op hout voor hun 30 jaar lid zijn.
Martin de Vries en Jan van Beek kregen een fles Skuumkoppe  met aangepast etiket, en een speld voor hun 25 jaar lid zijn. En Willem Kuijper ook alweer 10 jaar lid kreeg ook een speld.
Allemaal werden ze nog van bloemen voorzien en na een applaus  van de aanwezigen namen ze weer plaats. De "bubbels" werden uitgedeeld en er volgde een proost op het nieuwe jaar. Na een kwartiertje ongeveer kwam het eerste onderdeel van de avond wat nog nooit eerder was gedaan op de NJ receptie.
n.l Een zgn Jamsessie door de leden van het koor. De muzikanten speelden en het koor zong mee verdeeld door de hele zaal. Voorheen zongen we altijd op het podium met dirigent. Maar nu dus niet. Gewoon lekker effe zingen.
Na een lied of 4 namen we nog wat te drinken en dan is het tijd om te beginnen met het spel. een spel geënt op het wel bekende " Pictionairy".
De aanwezigen hadden een gekleurd papiertje gekregen, iedereen een andere kleur. En zo werden er groepen gemaakt aan de hand van die kleuren.
Ook de tafels hadden een kleurbriefje en leden bv een groen papiertje moesten naar de groene tafel, enzovoorts. Rood bij de rode tafel, blauw bij de blauwe tafel, enz.
De eerste vrijwilliger werd aangewezen en die kon dan op het podium op een papier iets gaan tekenen. Van te voren kon deze tekenaar kiezen uit diverse groepen en dan kreeg hij/zij uit die groep een opdracht om te tekenen. bv Uit groep Dieren  moest er bv een stekelvarken getekend worden. 
(werd overigens al geraden door Annegriet Boom voordat een streep op papier stond, hilarisch gejuich was het gevolg)
Al met al duurde het spel een klein uurtje. De laatste tekenaar had het goed begrepen: hij tekende het woord 'Pauze' en dat was het einde van het spel.
Het spel werd door iedereen wel gewaardeerd.  
Na het spel werd er nog lang nagetafeld. En keken we terug op een  leuke en gezellige avond.
Een paar foto's staan op de fotopagina.
 
 

mei
 2 mei is het zover, dan is er de 2 jaarlijkse slotavond van het Oudeschilder  Visserskoor.
 Het belooft een leuke en gezellige avond te worden met, uiteraard, veel zang.
 We hebben een groepje uitgenodigd om een gastoptreden te komen doen.
 Ze noemen zich: "Naggeres" en bestaan uit 6 personen.
 Er wordt Ierse en wereldmuziek gespeeld op viool, accordeon, dwarsfluit.
 Na afloop is er een verloting met een heleboel mooie prijzen. In de pauze worden  er hapjes uitgedeeld en start ook de lotenverkoop. Dus ik zou zeggen: 
 Komt allen naar de slotavond. Kaarten zijn in de voorverkoop HIER  te koop
 en ook s'avonds aan de zaal. Kosten € 5.00 per persoon.
 De slotavond wordt gehouden in dorpshuis 't Skiltje in Oudeschild, de Ruyterstraat  61. Aanvang 20.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur.
De flyer is ook te zien in de fotogalerij.
 
SLOTAVOND 2015

Na anderhalve dag voorbereidingen treffen in de gymzaal van 't Skiltje konden we zaterdagavond om 20.00 uur van start voor een bijna volle zaal
met publiek. Eerst waren de verwachtingen niet zo hoog, want in de voorverkoop van de toegangskaarten liep het niet vlot.
Maar toen de deur van 't Skiltje openging kwamen er al snel de eerste belangstellenden binnen. En eer het 8 uur was zat de zaal bijna helemaal vol.
Om 8 uur hielt de voorzitter zijn welkomst verhaaltje en daarna gingen we van start met het eerste lied.
Hans Jongedijk praatte de liedjes aan elkaar, zodat de mensen een beetje een idee hadden waar we over zongen. na ongeveer een half uur zingen was het pauze. In de pauze werden er vis en garnalenhapjes rond gebracht en werden de loten verkocht.
Na de pauze hadden we , voor de afwisseling een andere muziek groep gevraagd om bij ons te komen spelen. De groep "naggeres" bestond uit 5 personen die Ierse en wereldmuziek speelden. dat werd over het algemeen goed ontvangen door de aanwezigen. Daarna was het tijd voor een kleine ceremonie in verband met het vertrek van onze drummer Piet Kingma.
Hij moest stoppen met drummen om gezondheidsredenen en dus zochten we een andere drummer. En die 'vonden' we in de persoon van Nisha Barnhard. Zij doet al drumwerk bij fanfareorkest Excelsior. en toen wij samen met hun een optreden deden in juni vorig jaar was Nisha al invaller bij ons omdat Piet verhinderd was. dat 'vonkje' bleef wat smeulen en toen Piet aangaf om ermee te stoppen was één belletje naar Nisha genoeg om haar te vragen om te komen drummen bij het Visserskoor.
Na de pauze dus werden door Piet de drumstokken aan Nish overhandigd en nam zij plaats achter de trommels. we hadden voor Piet een passelijk kado gevonden in vorm van  een drummer geheel gemaakt van boutjes en moertjes. Piet vond het duidelijk heel mooi. We bedankten hem nog eens met een hartelijk applaus voor zijn jarenlange trouwe dienst. Het koor stelde zich weer op en we zongen de sterren van de hemel.vanaf nu dus met Nish als drummer. Ook wel het vermelden waard is dat de muzikale ondersteuning inclusief de dirigent vanaf nu nu uit alleen dames bestaat. Aan het eind van het optreden was er nog een toegift in de vorm van: Wie gaat er mee naar Wieringen varen.
Dit op speciaal verzoek van één van de oudleden die aanwezig waren. Ze, Andre Keijzer en Klaas de Vries, kwamen zelf ook op het podium om mee te zingen.
Maar daarna was het zingen dus echt afgelopen en werd het tijd voor de verloting.
Deze werd verzorgd door Martien de Vries en en Emmy Zijerveld en de lopers  Jan de Vries, Aad Kuip , Anno Cupido brachten de gewonnen prijzen bij de winnaars daarvan. Na ongeveer een half uur was de verloting af en kon iedereen nog een versnapering nemen. Al met al kunnen we terugkijken op een geslaagde avond.
In het Fotoalbum staan foto's van de slotavond.
 Klik hier om te zien hoe de Texelse Courant erover schrijft.
 

5 mei, Bevrijdingsdag 
Een paar dagen na de slotavond alweer optreden. Deze keer  ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding.
En terwijl elders in het land de regen met bakken uit de hemel valt en waait dat het rookt, is het op Texel prachtig weer en geen drup regen gehad. Kwam goed uit want zo bleef het publiek massaal naar ons luisteren.
We konden gebruik maken van de audio van Texel Events en dat werkte perfect.
We hebben ongeveer een uur gezongen en de hele tijd was de Groenplaats druk bezet.
Na afloop nog even de kelen smeren en dan maar met een goed gevoel op huis aan.
Er staan wat foto's in de fotogalerij.
 


 2016 (Noud Ellen)
 Nieuwjaarsreceptie 
 Zaterdag 9 januari was het dan zover. De jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Deze keer goed bezocht. Een groot aantal leden met echtgenotes kwamen t Skiltje binnen. Om 20.00 uur hield de voorzitter zijn praatje en een proost op het nieuwe jaar. Deze keer niet met de bekende ‘bubbels’ maar met een zo genaamd ‘shotje’. Smaakte lekker maar wel beetje zoet.Daarna waren de jubilarissen aan de beurt. Dit jaar weer 5 leden die 30 jaar lid zijn. Voor hun was er een vaan op hout met logo van het visserskoor en bloemen. Voor het enige 25 jarig lid was er een fles jutter met speciaal gemaakt etiket en ook bloemen. Dan was er ook nog iemand 5 jaar lid, hij ontving de bekende houten standaard van het koor en de bloemen. Daarna was er even tijd voor een versnapering en wat gezellig kletsen met elkaar. Maar er moest natuurlijk ook wat gezongen worden om de partners te laten weten dat we best nog wel wat geleerd hadden het afgelopen jaar. Het werden 4 liedjes. Inmiddels was het 21.00 uur. Tijd voor de verassing van de avond. Het bestuur had bedacht om deze keer de ‘Grote onbekende’ te doen. Die persoon was inmiddels al stiekum via de achterdeur binnen gekomen. En werd opgevangen door de voorzitter. Hij werd in een laken gestopt en de zaal binnen geloodst. De jubilarissen werden gevraagd om vragen te gaan stellen. Maar dan vragen die alleen met ‘ja’ of ‘nee’ kunnen worden beantwoord. Dat werd dus hoofdbewegingen maken door de onbekende. Al gauw wisten de vragenstellers niet zoveel meer te vragen en kwamen er vragen vanuit de zaal. Het duurde toen niet meer zolang tot dat iemand riep: Het is Piet van Leersum. Geraden dus. Piet kwam onder het laken vandaan en kreeg een applaus van de zaal. Piet was tevens gevraagd om wat jutters verhalen te komen vertellen. Nou, dat ging hem goed  af. Hij praatte zo een half uur vol met leuke annekdotes over wat hij allemaal op strand gevonden had in de loop der tijd. De zaal genoot er van. Maar na een half uur dus vond hij het wel genoeg. Hij werd hartelijk bedankt voor zijn bijdrage aan deze avond. Daarna wilde Hans Jongedijk nog een verhaal vertellen over de VOC en over het zo genaamde ‘Kraakporselein’. Waarom dat zo genoemd wordt. Was een leuk en leerzaam verhaal voor de meesten van ons. Toen Hans zijn verhaal had gedaan kwam Jan Meijer met een wel heel apart lied.  Fruits de Mer, heette het. Als je er zo vluchtig naar keek leek het wel in de franse taal geschreven. Wel fonetisch, want zo goed is onze franse taalkennis niet. Het ging op de melodie van "Vader Jacob”. En toen we begonnen het lied te zingen werd het al duidelijker. Het was helemaal geen frans maar wat verbasterd hollands. Was leuk om te doen en weer eens iets anders als dat we gewend waren de laatste jaren. Het lied werd ook nog in ‘canon’ gezongen. Dat was ook heel apart om te doen. Daarna was het kletsen met elkaar en wat te drinken nemen. Reina had gezorgd voor wat snack hapjes. Zo kwam er een eind aan deze nieuwjaarsreceptie. De algemene indruk van de avond was: lekker gezellig.

De foto's zijn te zien in het Fotoalbum.